В София беше реализирана сделка с имот за близо 7000 евро на квадратен метър.

Става въпрос за продажба на търг от ЧСИ на апартамент в района на Докторски паметник. Сградата в която се намира имота е на ул.“Сан Стефано“ и ул. „Шипка“. Тя е с архитектурна стойност. Имотът, предмет на сделката, е апартамент на втори етаж с площ от 214 кв.м. и който беше продаден за 2 849 536 лв. Апартаментът най-вероятно се намира в Сецесионовата къща построена 1911 г .и проектирана от арх. Никола Юруков.
Районът се приема като най-елитния в гр. София и тук през годините са реализирани едни от най-големите сделки. На „Сан Стефано“ живееха Тодор Живков и Людмила Живкава, в непосредствена близост на ул.“Оборище“ притежава жилище Лили Иванова и т.н.
Реализираната сделка показва състоянието на пазара за имоти към момента, реално той е на най-високи нива след промените в България. Въпреки това цените сравнени с европейските столици като Париж, Лондон и Рим са много по-ниски. Често пъти сравнението се прави некоректно, като се сравняват несъпоставими райони от градовете – например предградие на 100 км. от Париж се сравнява със столичен квартал или непредпочитан централен район се съпоставя с едно от най-добрите места в центъра на София. Една бърза справка за предлаганите имоти в центъра на Париж показва, че там цените са в диапазон от 17000 евро на квадратен метър (в добрите централни райони, но не на емблематични места) и достигат над 30000 евро на квадратен метър. Прави впечатление несравнимото състояние на сградите и техните общи части на фона на имотите предлагани в София.

   

ЕППИ – СДЕЛКИ С ИМОТИ